Blog

Iskolatakarítás felsőfokon

Látszólag minden takarítás nagyjából egyforma: felületeket kell tisztítani, portalanítani, felmosni, ablakot pucolni. Mindenki ért hozzá? A gyakorlatban nagyon nem mindegy, hogy milyen szennyeződésekkel, milyen felületekkel van dolgunk. Milyen eredményt akarunk elérni. Feltétlen szükséges mind a felületek, mind a vegyszerek kellő ismerete, ha a hatékony, gyors megoldást keresünk a takarításban, illetve ha nem akarunk kárt okozni. Merthogy egy nem odaillő vegyszerrel vagy eszközzel komoly, végzetes sérüléseket is okozhatunk a felületekben. Egyszóval ez is egy szakma, érteni kell hozzá, tanulni kell. Minden környezet speciális. Máshogy állunk neki egy élelmiszerüzemnek, egy fogorvosi rendelőnek, egy felnigyárnak és egy iskolának.

Egy iskola takarításában is bőven van speciális tennivaló. Olyan kihívások, melyek speciális vegyszereket, speciális eszközöket igényelnek. A tantermekben a padok takarítása a legnagyobb feladat. Először is fontos a fertőtlenítés. Az utóbbi évek világméretű járványa új kihívásokat hozott: a fertőtlenítés sokkal nagyobb hangsúlyt kapott, mint korábban. De nem elég fertőtleníteni. A tanulók kreativitásának hála számos speciális szennyeződést is kezelni kell. Mik ezek? Pl. igen gyakori a pad vagy szék aljára ragasztott rágógumi. Maga a rágó általában könnyen eltávolítható, de egy makacs ragacsot hagy a felületen, ami már nagyobb kihívás. Speciális, professzionális, zömmel alkoholos vegyszerekkel elég jól kezelhető a probléma, és hosszas sikálás nélkül eltávolítható a ragacs. A matrica már nehezebb eset. Kifejezetten azzal a céllal készült, hogy jól ott maradjon, ahova felragasztják. Ne legyen vízoldékony, és lehetőleg sokáig ellenálljon az időjárás kihívásainak. Sajnos ezáltal a takarításnak is. Szerencsére a professzionális tisztítószergyártók mindenre gondolnak. Matricaeltávolító szerek is vannak már a piacon. Viszont még ezekkel is egy időigényes feladatról van szó, ráadásul az ilyen speciális vegyszerek nem is olcsók.

Az iskolai tantermek más kihívást is rejtenek. Nemcsak odaragasztott „érdekességekkel” találkozhatunk. Tipikus a felületek összefirkálása is. Szerencsére a tisztítószergyártók erre is gondoltak: a véletlenül odakerült folttól egészen a graffitiig mindenre van megoldás.

Az ablakok és padozat tisztítása az iskolákban ugyanolyan kihívást jelent, mint bárhol máshol. Az IndigoClean munkatársai felmérik a felületeket és az annak megfelelő vegyszerrel takarítunk. A fertőtlenítés különös hangsúlyt kap.

Ami még speciális az iskolák esetében, az a tornaterem. Iskolai tornatermek padozatán gyakran találkozunk a tornacipők által hagyott gumicsíkkal. Ezeknek a szennyeződéseknek az eltávolítására is rendelkezésre állnak megbízható, professzionális tisztítószerek. Érdemes olyan vegyszert választani, ami nem csak eltünteti ezeket a makacs foltokat, de egyúttal ápolja, védi is a felületet. Ez jó a felületnek és jó nekünk, takarítóknak is: a védőréteg/bevonat, melyet képeznek ezek a tisztítószerek, megkönnyítik a későbbi takarítást.

Az iskolai konyha és étkező szintén egy speciális terület. Az élelmiszerüzemekhez hasonlóan kell kezelni. A legfontosabb kihívás a zsír. De nem elég a felületeket zsírtalanítani, a fertőtlenítés legalább ennyire fontos. Szerencsére számos kiváló vegyszer áll rendelkezésünkre, mely élelmiszerrel érintkezve is használható. Nagyon fontos, hogy megnézzük a vegyszerek biztonsági adatlapját! Csak olyan szereket használjunk, amelyek megfelelnek a biztonsági előírásoknak! És ezeknek is feltétlen ismerjük a használti előírásait: a legtöbb szert használat után semlegesíteni kell! Kiemelt időszakokban (mint amilyen sajnos az utóbbi években a COVID-vírus miatt hosszú ideig volt) a fertőtlenítést hidegködös eljárással végezzük: ezzel a módszerrel az összes felületet és a légteret is hatékonyan fertőtleníteni tudjuk. Ezzel kapcsolatban bővebb információ elérhető a weboldalunkon.

Az iskolatakarítás összességében speciális terület, számos kihívást tartogat. Hozzáértést kíván. De megfelelő vegyszer- és eszközismerettel jól fenntartható az elvárt tisztaság és higiénia.

Elsősorban Tata és Tatabánya vonzáskörzetéből várjuk az iskolatakarításra vonatkozó megrendeléseket, de eseti vagy nagyobb volumenű rendszeres megbízásokkal hívjon bátran az ország egyéb területeiről is! Fő vállalási területünk: Tata, Tatabánya, Komárom, Almásfüzitő, Szomód, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Neszmély, Naszály, Szőny, Baj, Vértesszőlős, Tarján, Szár, Szárliget, Környe, Kömlőd, Oroszlány.

INDIGO Cleaning & Security Services, info@indigoclean.hu, +36 30 325 1983