Blog

Főzőlap-takarítás okosan

Takarítási tippek a tisztítás szakértőjétől

A főzőlap-takarítás nagyon időigényes és macerás feladat. Pláne ha leégett, odaragadt szennyeződésekkel kell megbírkóznunk.

Nem mindegy, hogy milyen a főzőlap, amit tisztítani kell.

A gázfőzőlapok felülete nem sík, ez nehezíti a tisztítást. Érdemes erős zsíroldó vegyszerrel nekiesni. Fontos kivárni a vegyszerek hatóidejét. Nem éri meg türelmetlennek lenni. Sok tisztítószernek akár 20 perc is kell, hogy kifejtse hatását. Ha hamarabb kezdjük el súrolni, bizony kemény fizikai munka lesz a sikálás. Ha viszont kivárunk, egy jó vegyszerrel egy könnyed mozdulattal eltávolítható bármilyen zsíros vagy odaégett szennyeződés.

A kerámia főzőlap előnye, hogy felülete teljesen sík. Viszont mivel elég sokáig tartja a hőt, könnyen odaég rá a kifolyt étel. A legjobb azonnal letörölni, ami kifolyt, de persze ez sokszor nem opció. Amikor forró a felület, még a rongyunk is ráéghet. Óvatosak legyünk.

Az indukciós főzőlap elektromágnesen hatása révén csak az edényt melegíti. Így az odaégés veszélye kisebb. Tisztítani, ha megfelelő eszközöket választunk, sík felülete miatt nem nehéz.

Milyen vegyszert válasszunk? Mindenképp zsíroldó hatásút. Lehet speciálisan főzőlapra kialakított is. A lényeg, hogy ne súrolásra alkalmas anyag legyen, mert annak az apró szemcséi karcolhatják a felületet. Sem a kerámialapos, sem az indukciós főzőlapot nem szabad súrolni! Sem súrolószerrel sem dörzsiszivaccsal!

A helyes és hatékony tisztítási folyamat az Indigo Clean tisztítási munkamódszerében: a felületet lefújjuk zsíroldóval. A vegyszert hagyjuk hatni (a hatóidő teljesen egyedi, vegyszerfüggő: 5-10 perctől akár 20-30 percig is terjedhet). A hatóidőt mindig várjuk ki, sok felesleges sikálást spórolhatunk meg. „Dörzsöljük” át a felületet (kerámia felületek esetén sosem dörzsiszivaccsal!), majd öblítsük le a vegyszert. Érdemes a vegyszert semlegesíteni is (mi erre alkoholos tisztítószert vagy vízkőoldót alkalmazunk).

További takarítási és kertgondozási tippjeinkért keresd Facebook-oldalunkat. INDIGO Cleaning & Security Services, info@indigoclean.hu, +36 30 325 1983