Blog

Fertőtlenítés, avagy mit használjunk a kezünkre, hogy biztosra menjünk

Új korszak a fertőtlenítésben

Sajnos a COVID-19 egy teljesen új korszakot hozott az emberiség számára. Új életforma született: egyfajta rettegés, védekezés egy számunkra láthatatlan ellenséggel szemben. A higiéniához való hozzáállásunk teljesen megváltozott. A kórokozóktól, betegségektől való félelem felhívta a figyelmet a fertőtlenítés jelentőségére. Felértékelődött a takarítás, a személyes higiénia szerepe, és több, eddig széles körben nem ismert fertőtlenítő eljárás is elérhetővé vált. Ma már külön foglalkozunk a kézfertőtlenítéssel, a felületek fertőtlenítésével, sőt már a levegő fertőtlenítésével is. Az erre a célra, vagy ezekre a célokra fejlesztett vegyszerek azonban nem keverendők! Takarítócégként az indigoCLEAN segít eligazodni a fertőtlenítőszerek és –eljárások között.

A kézfertőtlenítés jelentősége

Ha a vírusok többsége, tekintsünk most akár a koronavírusra, alapvetően cseppfertőzéssel terjed, akkor miért fontos, hogy a kezünket fertőtlenítsük? Bagatelnek hathat a kérdés, hiszen mióta a COVID-19 vírus a mindennapjaink része lett, ebben a témában mindenki akaratlanul is kiművelte magát. Ha egy vírussal fertőzött személy tüsszög, köhög és ezután nem mos kezet, minden, amihez hozzáér, vírushordozó lesz. Sajnos nem lehet tudni pontosan, hogy a koronavírusnak mennyi a túlélési ideje, és mely felületeken mennyire marad életképes. Ezért nem elhanyagolható, hogy ha olyan felületeket érintünk meg (akár csak egy bevásárlás során, vagy tömegközlekedési eszközön), amit jó eséllyel előttünk más is megfoghatott, rendkívül fontos, hogy a kezünket gyakran fertőtlenítsük. Ezzel magunkat védjük, hiszen akaratlanul is gyakran megérintjük az arcunkat. A kezünkkel összeszedett vírus így könnyedén a nyálkahártyánkra kerülhet (szemünkbe, szánkba, orrunkba akár). Azzal nem mondunk tehát újat, hogy miért fontos a kezünket fertőtleníteni. De milyen fertőtlenítőszert használjunk, melyik az ami valóban hat?

Virucid, baktericid, fungicid, sporocid…

Húha, itt lehet csak elveszni igazán. Számos kézfertőtlenítő kapható a piacon, mondhatni végtelen számú. A legtöbb szeren csak annyit olvasunk el, hogy alkoholos. Mert azt eddig is tudtuk, hogy az alkohol fertőtlenít. Na de mit válasszunk, ha biztosra szeretnénk menni a vírusokkal szemben? Fontos, hogy a fertőtlenítő virucid hatású legyen. Ez jelenti azt, hogy képes a vírusokat is elpusztítani vagy semlegesíteni. Találkozhatunk olyan megnevezéssel is a fertőtlenítő kapcsán, hogy az „szelektíven virucid”. Szerencsére ez már nekünk elég! A szelektív virucid hatású szerek a burokkal rendelkező vírusokat képesek elpusztítani. Ilyen a legtöbb vírus, amellyel normál körülmények között, átlagos emberként találkozhatunk. És ilyen a koronavírus is.

Az alkoholtartalom egyáltalán nem biztos, hogy elegendő. Sajnos az otthoni 40 fokos pálinka nem fogja a vírusokat leölni a kezeinkről. A 70%-os alkohol tartalmú készítmények az ideálisak, de minden esetben olvassuk el a leírást a flakonon, hogy az adott szer milyen hatásspektrumú.

Gyermekes családok számára fontos lehet a kérdés, hogy kisgyerek kezén is használhatjuk-e a fertőtlenítőszereket. Az alkohol tartalmúakat mindenképpen! Az alkohol ugyanis gyorsan elpárolog, csak addig kell figyelnünk arra, hogy a kisgyermek ne vegye a szájába a kezeit, míg ez megtörténik.

Takarítócégként a napi higiénia fenntartásában megnyugtató segítséget tudunk nyújtani: a napi takarítási és higiéniai rutinban kiváló minőségű, fertőtlenítő hatású szereket alkalmazunk, hogy megbízóink számára biztonságos legyen az általunk takarított iroda, üzlet vagy üzem.

INDIGO Cleaning & Security Services, info@indigoclean.hu