Blog

Fertőtlenítés, avagy mit használjunk a felületekre, hogy biztosra menjünk

Új korszak a fertőtlenítés területén

Sajnos a COVID-19 egy teljesen új korszakot hozott az emberiség számára. Új életforma született: egyfajta rettegés, védekezés egy számunkra láthatatlan ellenséggel szemben. A higiéniához való hozzáállásunk teljesen megváltozott. A kórokozóktól, betegségektől való félelem felhívta a figyelmet a fertőtlenítés jelentőségére. Felértékelődött a takarítás, a személyes higiénia szerepe, és több, eddig széles körben nem ismert fertőtlenítő eljárás is elérhetővé vált. Ma már külön foglalkozunk a kézfertőtlenítéssel, a felületek fertőtlenítésével, sőt már a levegő fertőtlenítésével is. Az erre a célra, vagy ezekre a célokra fejlesztett vegyszerek azonban nem keverendők! Takarítócégként az indigoCLEAN segít eligazodni a fertőtlenítőszerek és –eljárások között.

Kézfertőtlenítőt a felületekre?

A kézfertőtlenítést egy korábbi BLOG-bejegyzésünkben már részleteztük. Kiderült, hogy miért olyan fontos, és az is, hogy milyen hatásspektrumú szerek vannak, mire figyeljünk vásárláskor. De ha már ehhez értünk valamelyest, miért ne kezdenénk el fújkálni a kézfertőtlenítőt a különböző felületekre is? Takarítócégként ezt nem ajánljuk. A legtöbb kézfertőtlenítőben például bőrvédő adalékok vannak, amelyek a felületeket zsírossá tehetik. Ki szeretne foltos, ragacsos üveget vagy kilincset? A felületfertőtlenítőt felületfertőtlenítésre, kézfertőtlenítőt kézfertőtlenítésre kell használni. Nem a fertőtlenítőszergyártók gazdagítása érdekében, hanem azért mert ezek a szerek speciálisan így lettek kialakítva. A felületfertőtlenítők a kezet könnyen kiszáríthatják, mert nem arra készültek, hogy a kezünkre fújjuk őket. A kézfertőtlenítők pedig nem a különböző felületek tisztításáért felelősek, így azokat foltossá, ragacsossá tehetik.

Fertőtlenítőszer-kisokos

A felületek tisztítása mára a koronavírusnak hála új szintre lépett: elvárás, hogy a tisztítószer egyben fertőtlenítsen is. Hiszen nincs idő minden felületet (néhány speciális esettől eltekintve) külön tisztítani, majd fertőtleníteni is. Ahogy a kézfertőtlenítésnél már szóba került, fontos, hogy az általunk választott szer milyen hatásspektrummal rendelkezik: virucid, baktericid, fungicid, sporocid. Ha a COVID ellen szeretnénk fellépni, akkor mindenképpen virucid szert válasszunk. Ez jelenti azt, hogy képes a vírusokat is elpusztítani vagy semlegesíteni. Találkozhatunk olyan megnevezéssel is a fertőtlenítőszer kapcsán, hogy az „szelektíven virucid”. Szerencsére ez már nekünk elég. A szelektív virucid hatású szerek a burokkal rendelkező vírusokat képesek elpusztítani. Ilyen a legtöbb vírus, amellyel normál körülmények között, átlagos emberként találkozhatunk. És ilyen a koronavírus is.

Az alkoholtartalom egyáltalán nem biztos, hogy elegendő. Sajnos az otthoni 40 fokos pálinka nem fogja a vírusokat leölni a kilincsekről. A 70%-os alkohol tartalmú készítmények az ideálisak, de minden esetben olvassuk el a leírást a flakonon, hogy az adott szer milyen hatásspektrumú.

Nem elég a hatásspektrumot vizsgálnunk, mert az sem mindegy, hogy az adott tisztító és fertőtlenítő vegyszer nem ártalmas-e arra a felületre, amelyre használni szeretnénk. Az alkoholos fertőtlenítőszerek használata a felületeken általánosságban jó megoldás lehet, ugyanis nem bántja őket, nem lép velük reakcióba. Általában jól alkalmazhatók minden szilárd felületen. Ha speciális felületet szeretnénk tisztítani vagy fertőtleníteni, mindenképpen alaposan járjunk utána, olvassuk el a vegyszer flakonján lévő felületekre vonatkozó ajánlásokat. Takarítócégként mi az indigoCLEAN-nél általánosságban a háztartásokban vagy esetleg irodákban leginkább alkoholos tisztítószereket ajánlunk.

Még egy fontos dologra kell figyelnünk: ha egy fertőtlenítőszer csomagolásán vagy ismertetőjén az olvasható, hogy „tiszta körülmények esetén hatásos”, akkor az azt jelenti, hogy előzetesen a felületeket meg kell tisztítani és ezután végezhető el az adott szerrel a fertőtlenítés.

Mindent mindennel keverünk

Nagyon sokféle tisztítószer van a piacon, és ahhoz, hogy ezeket megvásároljuk, egyáltalán nem szükséges ismernünk az összetételüket, egymásra gyakorolt kémiai hatásukat. Pedig sok ártatlannak tűnő szer együtt vagy egymás után használva komoly egészségkárosító hatással bírhat. A fertőtlenítő szerek közül a klórtartalmúak a legveszélyesebbek. Ezek a vegyszerek általában nátrium-hipokloritot tartalmaznak, amit önmagában is tilos belélegezni, de savas anyagokkal, tisztítószerekkel keveredve nagyon veszélyessé válnak. A klóros és a savas vegyszerek keveredésével erősen maró hatású klórgáz szabadulhat fel, ami szemirritációt okoz, de nagy mennyiségben akár a tüdőt is károsíthatja. Nagyon figyeljünk oda, hogy különböző vegyszereket ne használjunk egyszerre vagy egymás után, hacsak nem vagyunk pontosan tisztában azok összetételével és az összetevők egymásra gyakorolt hatásával… ami valljuk be, nem sokunkra jellemző.

Gyors és komplex fertőtlenítő megoldások

Elérhetőek már gyors és mindenre kiterjedő felületfertőtlenítő eljárások, melyek SOS megoldást nyújthatnak háztartások és cégek számára, akár hatalmas területeken is. Ilyen eljárás például az általunk is alkalmazott hidegködös fertőtlenítés. A rendelkezésünkre álló hidegködképző berendezésekkel gyorsan és hatékonyan tudjuk elvégezni az épületek teljes belső fertőtlenítését.

Hidegködös, mikroszemcsés technológiával végezzük a fertőtlenítést, a megfelelő vegyszer felületekre történő porlasztásával. Az általunk használt anyag virucid, baktericid, fungicid, sporocid határspektrumú, azaz vírus-, baktérium-, gomba- és endospóra-ölő hatású. Az általunk használt készülék sokkal finomabb részecskékre bontja a vegyszeres oldatot, mint egy permetező. A speciális hatóanyag részecskéi hosszú ideig képesek lebegni a levegőben. Az így kijuttatott szer fertőtleníti a levegőt és minden bent lévő felületet.

Az apró cseppek (aeroszol) a nehezen hozzáférhető résekbe is eljutnak, így a fertőtlenítés még hatékonyabb. Gyorsan és könnyen (állványozás, létra vagy hosszú nyelű eszközök nélkül) fertőtleníthetünk nagy felületeket, illetve tereket, akár gyártócsarnokokat, raktárakat, üzemeket is hidegködös eljárással. A fertőtlenítő szer eljut a kézzel elérhetetlen területekre is. Az apró cseppek a légteret is fertőtlenítik, így a levegőben található csírákkal szemben is hatékonyan léphetünk fel.

A vegyszer teljesen környezetbarát. Nem allergén, a felületkezelés során nem keletkeznek veszélyes, emberi egészségre káros bomlástermékek. Bárhol alkalmazhatjuk, ahol gyors és átfogó fertőtlenítésre van szükség: élelmiszeriparban, egészségügyi intézményekben, bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, közösségi terekben, sportlétesítményekben. Bárhol, ahol fokozott higiéniára van szükség, illetve nagy a fertőzésveszély.

Az indigoCLEAN a hidegködös fertőtlenítést elsősorban Tata és Tatabánya vonzáskörzetében végzi, de eseti vagy nagyobb volumenű megbízással hívjon bátran az ország egyéb területeiről is! Fő vállalási területünk: Tata, Tatabánya, Komárom, Almásfüzitő, Szomód, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Neszmély, Naszály, Szőny, Baj, Vértesszőlős, Tarján, Szár, Szárliget, Környe, Kömlőd, Oroszlány.

INDIGO Cleaning & Security Services, info@indigoclean.hu