Blog

Atkamentesítsünk az egészségünk érdekében!

A poratka egy szabad szemmel nem látható ízeltlábú, amely minden otthonban megtalálható. Egy ember is bőséges élelemforrása lehet az atkáknak, hát még egy család, hiszen az ember naponta 1-2 gramm hámot veszít a bőréről. Ez irdatlan mennyiségű atkának biztosít élelmet. A köznyelvben házipor-allergiának hívott betegség okozója valójában nem a házipor, nem is a háziporatka, hanem annak mikroszkopikus méretűre feltöredezett, így a levegőben szálló beszáradt széklete. A portatka ürülék az, amit belélegezve, megérintve a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja. A lakáson belüli allergének közül a házipor-atka okoz leggyakrabban légúti allergiát. Gyakran a poratka ürüléke felelős az álmatlanságért, a fejfájásért, pattanásos vagy a ráncos arcbőrért is. Az atkamentesítés az egyetlen eredményes megoldás.

Poratka ürülékével elsősorban a légútjaink találkoznak, így allergiás nátha, asztma alakulhat ki. Érzékeny személyeknél a háziporral való érintkezés, vagy annak belégzése az orr nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását idézheti elő. Később száraz, majd erőltetett köhögés jelentkezik, illetve a hörgők görcséből adódóan légúti elváltozások (nehézlégzés, fulladási roham, asztma) alakulnak ki. Másik jelentős találkozási felületünk a bőrünk, ahol csalánkiütés és különféle ekcémás elváltozás jelentkezhet, vörös, sokszor száraz felületű foltok formájában. A tünetek többsége jellemzően éjszaka, illetve hajnalban jelentkezik, köszönhetően annak, hogy a legtöbb allergén az ágyneműben található, és alvás során találkozik bőrünk a bőrtünetek okozóival.

A poratka élettartama meglehetősen rövid: általában 2-3 hónapig él. Viszont folyamatosan gondoskodik a bőséges utánpótlásról. A nőstények 40-50 tojást raknak le, a tojásból kb. 20 nap alatt lesznek kifejlett példányok. Megdöbbentő adat, hogy 1 gramm házipor 15 ezer atkát tartalmazhat. Az atka elsősorban a matracokban, a kárpitban és a szőnyegben található meg. Tápanyagforrása az emberi hámszövet, a köröm, a szőr, de ugyanúgy kedveli az állati szőröket és tollakat is.

Az atkák száma késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel a legnagyobb, mivel a lakások levegőjének nedvességtartalma a fűtés hiánya miatt ilyenkor a legnagyobb. Télen, kora tavasszal és késő ősszel a fűtött lakások relatív páratartalma 60 % körüli, ami az atkák számára kedvezőtlen, számuk – különösen télen – a legalacsonyabb.
Természetesen van összefüggés a tisztaság és az atkák mennyisége között. Sajnos hiába teszünk meg mindent otthoni körülmények között: a hagyományos porszívózásnál az atkák, ürülékük, és a szintén mikroszkopikus gombák 60-70 százaléka bennmarad a szőnyegben, kárpitban. Ráadásul a porszívó munka közben ezeket az allergéneket újra szétfújja a helyiség levegőjében, a rácsos szerkezetű szűrőinek és porzsákjának köszönhetően.

Az atkamentesítés szőnyegpadlók, kárpitok esetében ajánlatos legalább évente egyszer elvégezni. Az allergiás megbetegedésekre hajlamos emberek környezetében, ez félévente ajánlott.
Béreljen professzionális takarítógépet az IndigoClean-től, és végezze el maga az atkamentesítés feladatát.

Megrendelem!

Elsősorban Tata és Tatabánya vonzáskörzetéből várjuk a takarításra vonatkozó megrendeléseket, de eseti vagy nagyobb volumenű rendszeres megbízásokkal hívjon bátran az ország egyéb területeiről is! Fő vállalási területünk: Tata, Tatabánya, Komárom, Almásfüzitő, Szomód, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Neszmély, Naszály, Szőny, Baj, Vértesszőlős, Tarján, Szár, Szárliget, Környe, Kömlőd, Oroszlány.

INDIGO Cleaning & Security Services, info@indigoclean.hu, +36 30 325 1983